KAFFEBRYGGNING - 8 OLIKA METODER
Nybryggt |20/01, 2023
Kaffe kaffe kaffe, livets dryck! Och det som är så roligt med kaffe är att det finns så många olika sätt att brygga det för att få fram kaffebönornas olika smaker.
Det finns så många olika bryggningsmetoder till kaffe, men vi tänkte prata om 8 av dem här.
Kaffebryggare
För att brygga kaffe med denna metod så läggs malet kaffe i ett filter, kan vara ett pappersfilter eller ett återvinningsbart guldfilter, som sedan fylls med hett vatten. Vattnet pressas sedan genom filtret för att extrahera smak och arom från det malda kaffet. I kannan under filtret samlas det färdigbryggda kaffet och är redo för att hällas upp och njutas av!
Detta är den bryggningsmetoden som vi i de nordiska länderna kanske är mest vana vid. Denna bryggmetod är bra för att brygga större mängder kaffe, men den fungerar också perfekt till att endast brygga en kopp kaffe om man så önskar.
Vill du läsa mer om hur man brygger bra kaffe hemma, läs vår guide här.
Pressobryggare
Pressobryggare, kaffepress, french press - ja, kärt barn har många namn. I slutändan är det samma typ av bryggningsmetod där inget kommer emellan kaffet och det heta vattnet. Man häller i kaffet och det heta vattnet i en glaskanna där de får blandas några minuter, sedan sätts det på ett lock med ett inbyggt kaffefilter. Man pressar sakta filtret ner mot botten av kannan, detta extraherar smak och arom från kaffebönorna. Denna metoden ger dig ett kaffe med en nyanserad och mjuk smak.
Det fungerar allra bäst att använda grovmalet kaffe när du gör presskaffe, är kaffet för fint malet så kommer det göra det svårare att pressa kaffet. Maler du dina kaffebönor själv kan du ställa in din kaffekvarn på grovmalet, annars finns det färdigmalet kaffe som är anpassat till presskaffe.
Vill du veta mer om hur man brygger presskaffe? Läs vår guide här.
Espresso
En av världens mest kända och använda bryggningmetoder till kaffe är självklart espressobryggning. En metod för att göra ett starkare och ett mer koncentrerat kaffe. Visste du att espresso kommer från det italienska ordet "expresso" som betyder "pressa ut"? Vilket förklarar hur man brygger en espresso. En espressobryggare, eller espressomaskin, använder ett högt tryck för att pressa kokhett vatten genom fintmalt kaffe. Det ger dig en liten stark kopp kaffe, eller så använder man espresson som bas för att skapa andra espressobaserade drycker såsom cappuccino, latte eller cortardo.
Du kan läsa mer om espressobryggning här. Du kan även läsa mer om vanliga frågor och svar om espresso här.
Mokabryggare
Moka-kaffe, bryggmetoden som också kan kallas "Stovetop-bryggare" då man brygger kaffet på spisen. Man kan också använda mokabryggaren och brygga kaffe över öppen eld om man är utomhus. Mokabryggaren består av tre delar och brygger kaffe genom att använda sig utav ånga för att pressa vatten genom kaffet. Den fungerar på så vis att man fyller den nedre delen med vatten, ovanpå sätter man filtret som fylls med finmalet kaffe, ovanpå kaffet sätts den översta delen där det färdiga kaffet kommer finnas och sedan ställs bryggaren på spishällen (eller vilken värmekälla man nu vill använda). När vattnet börjar koka och ånga skapas så drivs vattnet genom det malda kaffet och den övre delen fylls med kaffe, medans den nedre delen fylls med luft. Denna bryggning skapar ett starkt koncentrerat kaffe som kan jämföras med espresso.
Cuccumellabryggare
Detta är en napoletansk kaffebryggare. Den brygger kaffe, precis som en mokabryggare, på en spishäll (eller över en annan värmekälla). Skillnaden är att en Cuccumellabryggare använder gravitation istället för vattenånga för att brygga kaffet. Kaffebryggaren består av fyra delar och kaffet bryggs på detta vis:
- Vattenbehållaren fylls med vatten, ungefär 4-5mm från ventilationshålet högst upp.
- Det finns en del med ett kaffefilter, eller en kaffebehållare kan man också säga - den ska fyllas med kaffe som är något mer grovmalet än det kaffet man använder i en mokabryggare. Monterna kaffefilterbehållaren i vattenbehållaren.
- Skruva ihop delarna. Montera kaffefilterbehållaren i vattenbehållaren och skruva på den översta delen, den som har en pip (denna kommer agera kanna när kaffet är klart). Lås fast genom att ha handtagen på både understa och översta delen rakt ovanför varandra.
- Ställ bryggaren på spishällen och låt vattnet koka upp, ånga kommer komma ur ventilhålet när det kokar.
- Så var det dags att använda gravitationen! Använd handtagen för att vända kannan upp och ner och låt vattnet rinna igenom helt, detta kan ta 5-10 minuter.
- När kaffet är klart kan du ta av översta delen och kaffebehållaren, istället kan du sätta på det medföljande locket och hälla upp en god kopp napoleanskt kaffe!
Denna bryggmetod ger ett kaffe som är både fylligare och mer intensivt än en espresso - väldigt speciellt och väldigt gott!
Aeropress
Denna moderna bryggningsmetod är både enkelt och smidig! Aeropress använder sig av lufttryck för att brygga kaffe. Du kan styra både smak och styrka med denna bryggningsmetod genom att ändra mängden kaffe och vatten som används, du får ett utsökt kaffe som är perfekt för just dig. Dessutom är Aeropress ett ultimat alternativ när man vill brygga en mindre mängd kaffe, eller när man är on-the-go!
Läs mer om hur du använder en Aeropress här.
Pour over
Detta är en bryggningsmetod för alla kaffeentusiaster, pour over kaffe eller drip coffee (droppkaffe) som det också kallas är en bryggningsmetod som låter dig ha mer kontroll över din kaffebryggning. Du kan styra smak och styrka på ett liknande sätt som med Aeropress. Kaffet blir ett filterkaffe, skillnaden från bryggkaffe är att du brygger det manuellt. Pour-over-metoden använder ett filter och en handhållen vattenkanna för att skölja det malda kaffet med hett vatten. Det är av stor vikt att hälla vattnet långsamt över kaffet för att extrahera smak och arom från kaffet. Man behöver lite tålamod för denna bryggmetoden, men oj vad det är värt det för en riktigt god kopp kaffe.
Det finns flera olika typer av kaffebryggare till denna metod, en av dem som är mest populäras är Chemex bryggaren. Hario har också många populära pour over alternativ.
Läs mer om hur du brygger kaffe i Chemex här.
Läs även om poslinfilter till Pour over-bryggning här.
Kokkaffe
Kokkaffe var en gång i tiden det vanligaste sättet att brygga kaffe här i Norden, men när kaffebryggaren kom så blev detta mindre vanligt. Dock har kokkaffet fått en liten upp swing på senare år. Detta är en enkel och snabb metod för att brygga kaffe, istället för att använda filter så låter man kaffet koka tillsammans med vattnet. Du kan använda denna bryggningsmetod hemma på spisen, eller något som är väldigt populärt är brygga kaffet med denna metod över öppen eld när man är ute på äventyr i naturen. Med denna bryggningsmetod får du ett kaffe som har en något starkare och mer robust smak.