•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Vanliga frågor om espresso

För dig som har börjat intressera dig i kaffedrycker och kanske har många frågor kring det, så har vi samlat några av dr grundläggande frågorna här.

Vi älskar espresso.

Vi får regelbundet olika frågor om espresso och dess kaffebönor, så vi tyckte att det skulle vara bra att ta del av de vanligaste och ge lite insikt och svar för de som kanske frågar samma sak.
 

1) Vad är espresso?

Att förstå vad en espresso är är grunden de andra frågor som många har om espresso. Tvärtemot vad många tror, finns det inte någon "espresso rostning". Det är inte heller en typ av böna. Utan det är en dryck. Det är egentligen ett sätt att brygga en kopp kaffe på. Tekniskt sett är en typ av färdig kaffedryck som skapas med hjälp av högt tryck, där nästan kokande vatten tvingas igenom finmalet kaffe i ca 20-30 sekunder. Detta producerar ungefär 6 cl kaffe som består av en mycket högre koncentration av upplösta ämnen, eller med andra ord: riktigt stark, koncentrerad kaffe som kallas espresso. Det är altså den färdiga produkten, inte rostningen eller bönan, som är en espresso.

2) Har en espresso mer koffein än bryggt kaffe?

Ja och nej. På grund av den koncentrerade formen i espresso, har du också en koncentrerad nivå av koffein. Så förhållandet koffein per volym är större än den för vanlig bryggkaffe, men en ”dubbel-shot” espresso är endast några få cl, och en standard kopp kaffe är vanligtvis 25 cl. Totalt sett innehåller en enkel espresso mindre mängd koffein är en vanlig kopp svart bryggkaffe. En dubbel espresso innehåller nästan lika mycket, men faktiskt ändå lite lägre, koffein än en kopp bryggkaffe.

3) Vad är en espressoblandning och varför skriver ni att det finns inget sådant som en espresso rostning?

På grund av det sätt på vilket espresso bryggs och den högkoncentrerade drycken, kommer smaken av ett visst kaffe vara mycket mer uttalad. Av denna anledning är det idealiskt att hitta ett kaffe som kommer att lyfta fram de rätta tonerna för att få fram önskad smak. Till exempel har Rwandiska kaffebönor en generellt hög surhetsgrad som du kanske inte vill ha så uttalat i en espresso, medan det kan vara en önskvärd egenskap när man dricker den från andra bryggmetoder. För att hjälpa till med detta, kan du blanda ihop det med en kaffeböna som har en lägre surhetsgrad. I slutändan handlar det om balans och hur väl kaffet blandar sig tillsammans när de tvingas in i en espresso. Detta gör ursprungskaffet lite knepigt att använda för espresso. De kan användas och de kan vara bra, men du måste ha riktigt fina kvalitetsbönor och tillaga den rätt för att få bästa resultatet – bäst är att endast använda single origin bönor och inte en blandning.

4) Behövs en espressomaskin för att brygga en espresso?

Ja. Då en espresso är själva bryggmetoden, och inte kaffebönan eller rostningen, så behövs det speciella kaffemaskiner, så klart kallade espressomaskiner för att brygga en espressokaffe. En espresso går ofta snabbt att brygga - det hörs redan på namnet - och man brygger den som standard antingen som en liten portion, en enkel espresso, eller som en större portion: en dubbel espresso. En espresso bryggs för att drickas direkt. Det rekommenderas att dricka den inom fem minuter från att den är färdigbryggd. Vilken maskin du använder för att brygga espresson kan påverka smaken på den färdiga drycken mycket. Välj därför alltid en bra maskin för att brygga denna smakrika och intensiva dryck! 

Nuförtiden finns det även kapselmaskiner, som brygger på liknande sätt som en espressomaskin. Det är inte riktigt samma sak, men för hemmabruk är detta ibland smidigare än en fullskalig espressobryggare. 

5) Vilken malningsgrad ska det vara på espresso?

För att få bra en bra espresso, behöver kaffet ha rätt malningsgrad. Jämfört med bryggkaffe eller filterkaffe, så ska espressokaffet vara väldigt finmalet. Ofta så fint så det känns mer lent än kornigt om du knuggar det mellan fingrarna. Exakt vilken malningsgrad beror på vilken kaffekvarn du har. Vi rekommenderar att testa dig fram med din kvarn, och hitta den perfekta malningsgraden.

Produkter


Warning: DOMDocument::loadHTML(): ID fb-root already defined in Entity, line: 30 in /home/kaffemas/public_html/shared/model/frontendModel.php on line 1600