•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Vanliga frågor om espresso

För dig som har börjat intressera dig i kaffedrycker och kanske har många frågor kring det, så har vi samlat några av dr grundläggande frågorna här.

Vi älskar espresso.

Vi får regelbundet olika frågor om espresso och dess kaffebönor, så vi tyckte att det skulle vara bra att ta del av de vanligaste och ge lite insikt och svar för de som kanske frågar samma sak.
 

1) Vad är espresso?

Att förstå vad en espresso är är grunden de andra frågor som många har om espresso. Tvärtemot vad många tror, finns det inte någon "espresso rostning". Det är inte heller en typ av böna. Utan det är en dryck. Det är egentligen ett sätt att brygga en kopp kaffe på. Tekniskt sett är en typ av färdig kaffedryck som skapas med hjälp av högt tryck, där nästan kokande vatten tvingas igenom finmalet kaffe i ca 20-30 sekunder. Detta producerar ungefär 6 cl kaffe som består av en mycket högre koncentration av upplösta ämnen, eller med andra ord: riktigt stark, koncentrerad kaffe som kallas espresso. Det är altså den färdiga produkten, inte rostningen eller bönan, som är en espresso.

2) Har en espresso mer koffein än bryggt kaffe?

Ja och nej. På grund av den koncentrerade formen i espresso, har du också en koncentrerad nivå av koffein. Så förhållandet koffein per volym är större än den för vanlig bryggkaffe. Den är mer än dubbelt så hög i en espresso som i bryggkaffe, ungefär 2,1 g koffein per liter kaffe, medan bryggkaffe har ca 0.8 g koffein per liter. Men samtigit är en ”dubbel-shot” espresso är endast ca 5 cl, och en standard kopp kaffe är vanligtvis omkring 20-30 cl (historiskt har en "kopp kaffe" avsett ca 15 cl, men i dagsläget dricker de flesta som dricker bryggkaffe större mängder). Totalt sett innehåller en enkel espresso mindre mängd koffein är en vanlig kopp svart bryggkaffe. En dubbel espresso innehåller ungefär lika mycket koffein än en vanlig kopp bryggkaffe.

3) Vad är en espressoblandning och varför skriver ni att det finns inget sådant som en espresso rostning?

På grund av det sätt på vilket espresso bryggs och den högkoncentrerade drycken, kommer smaken av ett visst kaffe vara mycket mer uttalad. Av denna anledning är det idealiskt att hitta ett kaffe som kommer att lyfta fram de rätta tonerna för att få fram önskad smak. Till exempel har Rwandiska kaffebönor en generellt hög surhetsgrad som du kanske inte vill ha så uttalat i en espresso, medan det kan vara en önskvärd egenskap när man dricker den från andra bryggmetoder. För att hjälpa till med detta, kan du blanda ihop det med en kaffeböna som har en lägre surhetsgrad. I slutändan handlar det om balans och hur väl kaffet blandar sig tillsammans när de tvingas in i en espresso. Detta gör ursprungskaffet lite knepigt att använda för espresso. De kan användas och de kan vara bra, men du måste ha riktigt fina kvalitetsbönor och tillaga den rätt för att få bästa resultatet – bäst är att endast använda single origin bönor och inte en blandning.

4) Behövs en espressomaskin för att brygga en espresso?

Ja. Då en espresso är själva bryggmetoden, och inte kaffebönan eller rostningen, så behövs det speciella kaffemaskiner, så klart kallade espressomaskiner för att brygga en espressokaffe. En espresso går ofta snabbt att brygga - det hörs redan på namnet - och man brygger den som standard antingen som en liten portion, en enkel espresso, eller som en större portion: en dubbel espresso. En espresso bryggs för att drickas direkt. Det rekommenderas att dricka den inom fem minuter från att den är färdigbryggd. Vilken maskin du använder för att brygga espresson kan påverka smaken på den färdiga drycken mycket. Välj därför alltid en bra maskin för att brygga denna smakrika och intensiva dryck! 

Nuförtiden finns det även kapselmaskiner, som brygger på liknande sätt som en espressomaskin. Det är inte riktigt samma sak, men för hemmabruk är detta ibland smidigare än en fullskalig espressobryggare. 

För mer information om hur man brygger en espresso, finns även mer information här.

5) Vilken malningsgrad ska det vara på espresso?

För att få bra en bra espresso, behöver kaffet ha rätt malningsgrad. Jämfört med bryggkaffe eller filterkaffe, så ska espressokaffet vara väldigt finmalet. Ofta så fint så det känns mer lent än kornigt om du knuggar det mellan fingrarna. Exakt vilken malningsgrad beror på vilken kaffekvarn du har. Vi rekommenderar att testa dig fram med din kvarn, och hitta den perfekta malningsgraden.

6) Vilket är den bästa kaffesorten för att brygga en espresso?

Det finns många olika kaffesorter som passar för att brygga en bra espresso. Många tycker att de Italienska kaffesorterna är de bästa, eftersom Italien är espressons hemland. Det största kaffesorten från Italien är Lavazza, som är väldig populär även i Sverige. Andra bra Italienska kaffesorter är Kimbo, Molinari och Goriziana, som alla har väldigt bra kaffebönor för en bra espresso. Bland de svenska kaffesorterna är Zoegas bland de populäraste, som har en rad bra kaffebönor för espresso, men även många mindre kafferosterier i Sverige har mycket bra kaffe för espressobryggning.

Några av våra favoriter för en bra espresso


JOHAN & NYSTRÖM ESPRESSO F.T.O.

Svenska Johan & Nyström gör ett hälrigt kaffe som passar bra för espressobryggning. Det består av en bladning av olika arabicabönor, från både Yirgacheffe regionen i Etiopien och Gayoprovinsen på Sumatra i Indonesien. Detta är även ett av deras Fairtrade serie, som även tar hänsyn till miljön och arbetsvillkor för de som jobbar med kaffet. Ett alldeles speciellt espressokaffe som är både gott och etiskt.  

Läs mer och köp.


LAVAZZA CREMA E GUSTO

Den klassiska espresson från espressons hemland - Italien. Lavazza är italiens mest folkkära kaffe, och detta är en av de populära blandningarna därifrån. Så det är så nära du kan komma till en äkta espresso, som har många favoriter.

En kaffeblandning av både Arabica och Robustabönor, men en distinkt och fyllig smak och en tjock crema - precis som det ska vara för en italiensk espresso.
 

Läs mer och köp.


PASSALACQUA CREMADOR

Ett italienskt kaffe, som enligt den italienska traditionen består av en blanding av båda Arabica och Robustabönor. Detta ger en tjockare crema, och en större kropp, som i detta kaffe balanseras på ett väldigt fint sätt. Passalacqua är ett rosteri som lägger stor vikt vid vart kaffebönorna kommer från, vilket leder till ett högre pris med hög kvalité. 

Passalacqua Espresso Cremador har en trevlig maltig ton och en vacker nötbrun crema. 

Läs mer och köp.
Produkter