•  Frakt 48 kr / fri frakt från 599 kr   
  •                    Över 15.000 nöjda kunder
  •                 Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner

  •  

  •  

Kaffebryggning: Press

Att brygga presskaffe

Det är enkelt att få en till en god kopp från en presskanna. Dock så behöver vi få några faktorer rätt innan vi lyckas. Det vikigaste är rätt dosering och malningsgraden på kaffet. För ett bra presskaffe så ska du doserar ca 7 gram malet kaffe per dl vatten. Malningsgraden på kaffet ska vara grov för presskaffe, om du har en kvarn med en skala 1-10 så är det bästa att ha ca 8-9 på en skalan (där  bryggkaffe mals runt 4-5 normaltvis).

Efter vi har doserat och malt vårt kaffe så kokar vi upp vatten och fyller upp vår presskanna. Tricket är sedan att låta kannan stå 3-4 minuter innan vi pressar ner filtret. För ett bättre resultat så rör runt vatten och kaffe innan vi sätter på filtret och väntar våra minuter.

Vilke kaffe funkar till presskanna?

Det går bra att använda olika sorters kaffe vid bryggning i presskanna. Dock är det också viktigt att tänka på malningsgraden. Kaffe för presskanna ska vara lite grövre malet än för bryggkaffe. Det betyder att det är bra att antingen köpa kaffe speciellt för pressokaffe, eller att mala kaffe själv direkt innan bryggning. För bäst smak rekommenderar vi att köpa en bra mindre kaffekvarn, så som Wilfas WSCG-2, som är väldigt bra och enkelt och relativt billig. Med denna kan du köpa hela bönor kaffe, och mala själv på bara några sekunder innan bryggning. Ger garanterad djupare och fylligare smak på din nästa kaffekopp!
 

Vi brukar rekommendera några olika kaffesorter 

Är du intresserad av italiensk kaffe, så är Lavazza bland de populäraste kaffesorterna. Där finns många som kan köpas som hela bönor. Från de svenska kaffesorterna rekommenderar vi bland annat Kahls Kaffe, som har flera utmärkta sorter. Deras Kahls Kaffe Inferno ger bland annat ett kaffe med en lång smak och arom. 
 

Koffeinfritt presskaffe?

Det går utmärkt att använda koffeinfritt kaffe för att göra presskaffe med. Här gäller samma sak som för vanligt kaffe - det ska vara lite grövre malet än vanligt bryggkaffe. Vi har ett brett sortiment av koffeinfritt kaffe hela bönor, så vi rekommenderar starkt att testa några av dessa!
 

Vilken maskin för att göra bra presskaffe?

Är du intresserad av att köpa en kaffekanna för presskaffe, ofta även kallad pressokanna eller pressobryggare, så har vi några olika alternativ. De flesta modeller vi har är klassiska, i glas och metall. Det går även att göra en specialversion av presskaffe, vilket är aeropress. Du kan läsa mer om denna bryggningsmetoden här: Aeropressbryggning.
 

 

Handpress för presskaffe från Melitta


MELITTA HANDPRESSO 

Melitta är känd inte bara för sina kaffefilter, utan även kaffebryggare (och även kaffe). Deras handpresskanna är av klassisk modell, och denna är i storlek för 3 koppar. vilket är en omtyckt storlek för många. 

Läs mer

Handpress för presskaffe från Bialetti


BIALETTI FRENCH PRESS 

Bialetti är ett omtyckt kaffemärke från italien, och mycket populärt för både presskaffe och espressokaffe. Denna är i storlek 1 liter, vilket är perfekt storlek för en familj, och räcker till mer än 4 koppar samtidigt.

Läs mer

Produkter