Frakt 59:- Fri frakt från 299:-

GUIDE: HUR BRYGGER MAN DET BÄSTA KAFFE HEMMA?

|25/10, 2020

GUIDE: HUR BRYGGER MAN DET BÄSTA KAFFE HEMMA?

Det finns en rad saker att tänka på för att få det bästa möjliga kaffet. Det kan på ett sätt verka väldigt enkelt: köp färdigmalet kaffe (som tex Zoegas), ta ett antal skedar kaffe i ett kaffefilter, häll upp vatten, och låt det brygga. Voila, en god kopp kaffe! Men som med så mycket annat, finns det en rad knep som kan göra det hela ännu bättre. Här är våra tips för att få det bästa kaffet i bryggkaffemaskin hemma! 

Denna guide är lämpad för bryggkaffe, och inte för presskaffe eller mokabryggare eller så. Dock gäller några av dessa tips även för andra sätt att göra en enkel kopp kaffe hemma! 

 1. Bra kaffe
  Vilket kaffe du väljer spelar stor roll. För bryggkaffe rekommenderar vi starkt kaffe på arabicabönor - dessa har en mer aromatisk smak och är inte lika bitter som robustabönor lätt kan bli. Det spelar även roll hur länge sen det har rostats.
  Vill du ha extra bra kaffe, så håll utkik efter höghöjdskaffe - det är kaffe som har odlats på höga höjder, och ofta har en ännu mer nyanserad smak pga det lite hårdare klimatet.

  Tips på höghöjdskaffe:

  Lykke Kaffegårdar Big Monday       Arvid Nordquist Green Forest

 2. Förvara kaffet rätt
  En del säger att man ska förvara kaffe i kylskåp. Detta är inte nödvändigtvis bättre - men det är inte heller något som gör det sämre. Det viktiga för att förvara kaffe är dock att inte låta onödig luft komma i kontakt med det malda kaffet! Så du ska absolut inte hälla över det från förpackningen du har köp det i. Det är nämligen så att syre, som finns väldigt mycket av i vanlig luft, starkt påverkar smaken på kaffet. Så undvik att luft kommer in i förpackningen om du kan, och förslut alltid tät. Har du en kaffeburk du vill använda, så är tipset att sätta ner hela paketet i kaffeburken, inte att hälla över det. De flesta kaffeburkar fungerar det utmärkt i (kan dock vara problem om du har en rund kaffeburk).

  Solstickan kaffeburk mattsvart         Strong Coffee Kaffeburk

 3. Mal kaffe själv
  Ovan anledning är orsaken till att man brukar säga att mala kaffe själv hemma är det bästa du kan göra för en bra kopp. Och detta stämmer helt klart. Så vill du ha riktigt bra kaffe, så köp en kaffekvarn (finns enklare som är väldigt bra, så som Wilfas kaffekvarnar. Ett annat bra alternativ är Smegs kaffekvarnar), och mal ditt kaffe själv innan bryggning.


  Wilfa Kaffekvarn CGWS-130B       Smeg Kaffekvarn Creme

  Då kan du även välja bland många fler kaffebönor, för du behöver inte tänka på att köpa de med rätt malningsgrad, då du kan bestämma malningsgraden själv. För det för oss in på nästa punkt:

 4. Rätt malningsgrad
  Olika kaffebryggningsmetoder kräver olika malet kaffet. Om du ska göra en bryggkaffe, så ha kaffe som är malet för det. Köper du Zoegas eller liknande kaffe i butik, färdigmalet, så är dessa i rätt malningsgrad redan. Men köper du ett espressokaffe som är malet, så kommer detta fungera dåligt för bryggkaffe - espressokaffe behöver vara mycket finare malet än bryggkaffe. Om kaffet är för finmalet för bryggmetoden så kommer det smaka mycket bitrare och strävare - något som många inte tycker om. Så köp färdigmalet kaffe för bryggkaffe, och inte för espresso, mokabryggare, presskanna eller annat. Alla de skiljer sig åt.

  Lavazza Tierra Organic bryggkaffe     Kahls Kaffe Monsun Malabar bryggkaffe

 5. Undvik billiga kaffefilter
  Detta är något som många inte tänker på. Men billiga kaffefilter påverkar ofta kvaliten på ditt kaffe. Så köp hellre ett lite dyrare filter, så som från Hario, ett väldigt enkelt sätt att njuta av bättre kaffe! Och vill du ta det till nästa nivå, så köp ett guldfilter - inte jättedyrt, men detta filter kan du återanvända, vilket gör det billigare i längden. Och guldfilter är helt klart ett filter som ger en bra kopp kaffe!


  SeleXions Guldfilter 1x4              SeleXions Guldfilter 1x2

 6. Använd bra vatten
  Vilket vatten som används, spelar också roll för hur smaken på kaffet blir! Detta är även en av anledningar att kaffet i sommarstugan kan smaka annorlunda än kaffet hemma - trots det är samma märke! Vill du ha bra kaffe så använd en avkalkare eller någon annan vattenfilter, innan du häller i vattnet. I Sverige är det generellt hög kvalité på allt vatten, så det är aldrig farligt att använda vatten direkt från kranen. Men mineraler och metaller som finns i vattnet naturligt kan påverka smaken - och även förstöra kaffemaskinen i längden.

 7. Håll utrustning rent
  Denna är också en sak som är lätt att underskatta, men som påverkar smaken mycket. Det är viktigt att det inte finns kafferänder eller rester i kaffekanan, och att du ser till att vattentanken på din bryggmaskin inte är igenkalkat. Så se till att hålla maskinen ren och fin. Vår rekommendation är att en maskin ska alltid se ut som om den vore nyköpt, varje dag. Då brygger den också ett gott kaffe, varje dag!

  Cafetto Liquid Descaler      Melitta Avkalkningspulver