•        Fri frakt över 500kr   

 •             Snabba leveranser

 •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Kaffe, koffein och att hålla sig vaken

Vad gör koffein i kroppen?

Koffein, även känt som Guaranin, Tein och Matein, är en substans som påverkar hjärnan, en slags drog då det är en hjärnaktiv substans, på samma sätt som alkohol eller andra droger. Koffein är dock oreglerad och bedöms som ofarlig jämfört med andra substanser. Men den påverkar oss - som du säkert redan märkt själv. Och här ska vi utforska lite hur och på vilka sätt det påverkar oss!

koffein och kaffebönor

Hur påverkar koffein?

Koffein, till skillnad från vad många tror, gör oss inte piggare eller att vi vaknar, utan snarare motverkar att vi känner trötthet. Detta har att göra med hur kroppens sömncykel fungerar. I kroppen är det Melantonin som signalerar att det är dags att sova, så att säga det kan skicka startsignalen för sömn att bryta ut. Melantonin styrs av kroppens egna rytm, och sätter igång ungefär samtidigt varje dygn. Men kroppen har också Adenosin, en substans som frigörs varje minut man är vaken, och som byggs upp i hjärnan under hela dagen. När Adenosin nivån är tillräcklig hög, är det också en signal för kroppen att sova. När både Melantonin och Adenosin signalerar det är dags att sova, så faller vi i sömn. 
Koffein påverkar Adenosinet. Det koffein gör är att det kemiskt är väldigt likt Adenosin, så det tar helt enkelt dess plats på hjärncellerna, och på så sätt märker hjärnan inte av att Adenosin finns. Det gör att vi inte blir trött som vanligt av Adenosinet. Vi upplever att vi blir mindre trötta.

koffein och adenosin bild från wikimedia commons

Hur länge är koffein aktiv i kroppen?

Det tar ca 5-6 timmar för mängden koffein i ens blod att halveras. Och det kan ta upp emot 24 timmar innan det lämnar kroppen helt. Det bryts ner i levern, och beroende på ens genetiska förutsättningar kan det ta olika lång tid. 
Just att det är i kroppen länge gör att visa får problem med att sova på kvällarna, just för effekten är kvar länge, även om det inte märks av tydligt längre. Koffein kan även finnas i andra saker, som inte är självklara, så som tex smärtlindande tabletter, så ibland kan man få i sig mer koffein än man tror.

Hur snabbt verkar koffein?

Koffein tar ca 30 minuter från att du har druckit kaffe till att börja påverka dig. Det går altså inte direkt, utan det tar en stund efter kaffepausen innan det blir en effekt. Kanske därför just fikan, som vi är kända för i Sverige, är så effektiv: vi dricker kaffe (och äter något, som ofta ger en blodsockerkick), som kickar igång kort tid efter att fikan är klar.
Det finns även ett knep som skapats, som heter ”Nappuccino”, som tar till vara på just detta. Man dricker (snabbt) en cappuccino (eller annan kaffe), tar sedan en powernap på ca 20-25 minuter, och precis när man vaknar från powernapen så kickar koffeinet igång i hjärnan. 
Om detta är att rekommendera eller inte vill vi avstå från att uttala oss om.

Hur mycket koffein innehåller olika saker?

Se listan längre ner på sidan för vad som innehåller hur mycket koffein. Kort sagt innehåller en kopp svart kaffe ca 120 mg koffein, och en enkel espresso ca hälften så mycket. En dubbel espresso och en kopp bryggkaffe är ungefär samma koffeinmängd. Exakt hur mycket koffein en vis kaffesort innehåller beror på en rad olika faktorer. Tex vilka kaffebönor som används, och exakt om det är mörkrostad eller ljusrostad (ju mörkare desto mer koffein avdunstar i rostningsprocessen).

Koffein finns naturligt i kaffe och te, men förekommer i vår värld även i visa läsker, så som cola, i tablettform som koffeintabletter men även i visa tabletter som smärtstillande och i energidrycker.

Vad är koffeinkänslighet?

Vissa kan vara känsligare för koffein än andra. 
Koffein bryts ner i levern, av ett speciellt enzym. Hur starkt detta enzym är kan dock variera mellan individer, beroende på ens gener. Detta gör att visa har inga problem med att dricka mycket kaffe och koffein och ändå sova, medans andra inte kan dricka något efter lunch.

Är Koffein farligt?

Ja. Men alla ämnen är farliga på något sätt, så frågan är egentligen: hur mycket koffein är farligt att inta? Och här är svaret att en vanlig person tål rätt mycket koffein. Koffein kan vara dödligt, men då behöver man dricka nästan 50 koppar kaffe, vilket är mer eller mindre omöjligt att göra utan att dö av andra risker med. Dock kan man äta 50 st koffeintabletter, vilket skulle vara direkt livsfarligt.

Visa personer är dock betydligt känsligare. Antingen för att de genetiskt är känsligare, eller för att de har haft eller har problem de inte är medvetna om med hjärt och kärlsystemet. Då kan även mindre mängder koffein vara farligt. Så har man problem med hjärtat är det alltid viktigt att lyssna på läkarens rekommendationer.

Annars går meningarna isär hur farligt kaffe är. Det har gjort studier som visar på att det är bra för massa olika saker i kroppen, och det har gjorts studier som visar det är dåligt. Om man vill förenkla kan man säga: Kaffe (och därav även koffein i mindre mängder) är nog inte jättefarligt, för det dricks så enormt mycket kaffe av så många runt om i världen, att hade det varit farligt, som tex rökning, så hade vi vetat det vid detta laget. Men av samma anledning är det också så att kaffe, och koffein, inte är jättenyttigt. För då hade vi vetat det också vid detta laget. Så det är kanske lite onyttigt att dricka, kanske lite nyttigt. Det kan vara vi aldrig kan svara på den frågan exakt - eller att den till och med kan vara genetiskt betingad eller liknande.

Det forskningen är säker på dock är att koffein kan orsaka humörsvängningar, ökar risken för missfall, och att det påverkar hjärtat. Samt att det är beroendeframkallande. 

Är koffeinfritt kaffe bra?

Koffeinfritt kaffe, eller decaf eller deka som det ibland kallas med, är kaffe där man tar kaffebönorna innan de ens rostas, och antingen utsätter de för varm vattenånga eller sänker ner dem i ett vattenbad, ihop med aktiv kol eller annat godkänd lösningsmedel. Detta löser då ut koffeinet, väldigt snabbt. Resultatet är ett kaffe som förlorar nästan allt koffein. I metoden med aktiv kol, den så kallade Swiss Water Process, så tas up till 98% av allt koffein bort. 
Men värt att notera är att kaffe, även om man enkelt säger koffeinfritt kaffe, inte är helt koffeinfritt. Det innehåller ofta några procent av det ursprungliga koffeinet fortfarande. 

Då koffein har en bitter smak så är koffeinfritt kaffe lite mindre bittert, och lite mildare. Men för många är det lika gott som vanligt kaffe.

Koffeinmängd i olika drycker och kaffesorter. 

Detta är ungefärliga mängder koffein, det kan variera, så är mest för att ge en indikation. Saker som kan påverka är tex om det är kaffe på robustabönor eller arabicabönor (robusta innehåller lite mer koffein tex), och varifrån kaffet kommer.

Koffeinmängd i kaffe

 • Vanligt starkt bryggkaffe: 800 mg/l - 120 mg/kopp (15 cl)
 • Enkel espresso: 2000 mg/l - 50 mg/shot (2,5 cl)
 • Dubbel espresso: 2000 mg/l - 100 mg/shot (5 cl)
 • Cappuccino: 700 mg/l - 100 mg/kopp (15 cl)
 • Caffe latte: 400 mg/l - 100 mg/glas (25 cl)

Koffeinmängd i andra saker

 • Koffeintabletter (apotekets): 100 mg/tablett
 • Red Bull: 320 mg/l - 80 mg/burk
 • Svart te: 400 mg/l - 80 mg/kopp (20 cl)
 • Grönt te: 200 mg/l - 40 mg/kopp (20 cl)
 • Amerikansk Jolt Cola: 200 mg/l - 66 mg/burk
 • Coca Cola: 100 mg/l - 33 mg/burk

Några koffeinstarka kaffesorter i vårt sortiment


PASSALACQUA CREMADOR

Detta väldigt populära italienska kaffe från Passalacqua, som består av både robusta och arabicabönor. Cremador kaffet är typisk för södra Italien och deras mer mörkrostade kaffe.  

Läs mer och köp.


CAFFÈ MAURO DE LUXE

De Luxe passar lika perfekt som ren espresso som i alla specialkaffedrinkar. Gjort på både robusta och arabicabönor är detta ett koffeinrikt kaffe med mycket härliga smaker.
 

Läs mer och köp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några koffeinfria kaffesorter i vårt sortiment


JOHAN & NYSTRÖM COLOMBIA DECAF

Utan att utsätta bönorna för onödigt högt tryck eller höga temperaturer har man med hjälp av ångteknik möjligheten att extrahera enbart koffeinet från detta kaffe. Detta bibehåller då bönans naturliga smak och arom. 

Läs mer och köp.


GORIZIANA DECAFFEINATO

Mjuk och sammetslent kaffe med en väldig låg koffeinhalt, mindre än 0,1%. Alldelles utmärkt som espresso. Ett riktigt gott kaffe i den italienska traditionen.  
 

Läs mer och köp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lästips: Why We Sleep av Matthew Walker

Läs mer: Hur koffeinfritt kaffe framställs 

Mer om: Nappuccino

Läs mer: Vanliga frågor om espresso

Produkter