Frakt 48 kr / fri frakt från 599 kr

HUR MYCKET KOFFEIN INNEHÅLLER KAFFE?

|6/07, 2019

HUR MYCKET KOFFEIN INNEHÅLLER KAFFE?

KOFFEINMÄNGDEN DU FÅR I DIG GENOM ATT DRICKA KAFFE

Koffein, som också kallas caffein eller coffeein ibland, men som på svenska stavas koffein, är en substans som påverkas kroppen och ger en minskad trötthet, samt även påverkar musklar och tarmarna.

En vanlig kopp mörkrostat bryggkaffe (vilket brukar definers som 15 cl) innehåller runt 100 mg koffein. Detta att jämföra med andra typer av drycker: en kopp te (20 cl stor, innehåller 30 mg koffein), en burk energidryck (25 cl, ~80 mg koffein) och Coca-Cola (33 cl, 30-50 mg koffein). Så en kopp vanligt bryggkaffe är lite mer än en burk energidryck, och dubbla en vanlig burk Coca-Cola.

I verkligheten kan dock kaffekoppar vara lite större än 15 cl, utan kanske mer 25 cl, så det hela beror så klart på vilken storlek på kaffekopp det gäller.

Koffein i bryggkaffe:
Mängden koffein i en kopp bryggkaffe kan variera beroende på flera faktorer, inklusive kaffesort, malningsgrad och bryggningsmetod. Generellt sett innehåller en standardkopp bryggkaffe (ca 240 ml) ungefär 95 mg koffein, men detta kan variera från cirka 70 mg till 140 mg beroende på olika faktorer.

Koffein i espresso:
Mängden koffein i en kopp espresso är vanligtvis högre koncentrerad än i en kopp bryggkaffe på grund av den korta bryggtiden. En standardkopp espresso (ca 30 ml) innehåller ungefär 63 mg koffein, men det exakta innehållet kan variera beroende på faktorer som kaffebönsort och malningsgrad. 

Koffein i cappuccino:
Mängden koffein i en cappuccino beror på flera faktorer, inklusive mängden espresso som används och hur mycket mjölk och skum som tillsätts. Eftersom cappuccino vanligtvis görs med en eller två espresso shots (vilket ger cirka 63 mg koffein per skott) och en del skummad mjölk, kan en standardstorlek cappuccino innehålla ungefär 63 till 126 mg koffein. Det exakta innehållet kan variera beroende på specifika bryggningsmetoder och proportioner som används av baristan.

HUR MÅNGA KOPPAR KAFFE KAN MAN DRICKA?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte går över 16 koppar per dag för att undvika bieffekter. Detta skiljer sig dock från person till person där vissa kan få hjärtklappning eller illamående av några få koppar medan andra kan dricka över tio koppar kaffe utan att känna något. Det skiljer även mycket från person till person rörande den minskade tröttheten, eller uppiggande effekten som många associerar med koffein. Visa kan inte somna om de dricker en kopp kaffe på eftermiddagen, medans andra kan dricka en kopp kaffe innan de går och lägger sig och inte har några problem alls med det. 

Men för många som vill dricka kaffe på kvällen och inte kan sova så bra om de dricker vanligt kaffe, har börjat upptäcka koffeinfritt kaffe - vilket är som vanligt kaffe, bara att man har tagit bort koffeinet med en enkel process. Det gör att det smakar lika gott som vanligt, men man slipper koffeinet. En kaffesort som blivit allt mer populär senaste tiden.

Flera kafferosterier erbjuder koffeinfritt kaffe. Kahls kaffe har deras Godnatt kram som finns både som hela kaffebönor och som malet kaffe. Ett annat populärt koffeinfritt kaffe är Mokaflor Decaffeinated, även det finns som hela bönor och som malet kaffe.

INNEHÅLLER ESPRESSO MER KOFFEIN ÄN BRYGGKAFFE?

Det brukar sägas att en espresso innehåller mest koffein av alla olika sätt att göra kaffe på, men sanning är att hur kaffet bryggs påverkar inte koffeinmängden i sig. Det som avgör är vilken typ av kaffeböna det är, och vilken rostning. Robustabönor innehåller exempelvis ofta 50% mer koffein än Arabicabönor, så sammansättningen av bönor i kaffet spelar roll. Och ett ljusrostat kaffe innehåller mer koffein är mörkrostat, då en del av koffeinet försvinner under rostningsprocessen. Ett espressokaffe är ofta mellan till mörkrostad, men många italienska espressosorter innehåller också mycket robustabönor. 

Däremot innehåller en espresso mer koffein per liter, för det är mer koncentrerat. En cl espresso innehåller nästan tre gånger så mycket koffein som en cl bryggkaffe. Men en espresso är en mycket mindre mängd kaffe, så en enkel espresso innehåller ofta endast 50 mg koffein. Och en dubbel espresso ca 100 mg. Det betyder en dubbel espresso motsvarar samma koffeinmängd som en vanlig kopp bryggkaffe. Och då en dubbel espresso är basen i många kaffedrycker, så som caffe latte, cappuccino och liknande, kan man lite förenklat säga att espressodryck och bryggkaffe är ungefär samma koffeinmängd.

VILL DU VETA MER OM KOFFEIN?

Vi har gjort en artikel som djupare går in på ämnet koffein och kaffe - hur påverkar det egentligen.