Frakt 59:- Fri frakt från 299:-

VILKEN MALNINGSGRAD HAR KOKKAFFE?

|10/11, 2019

Vilken malningsgrad det ska vara på olika kaffesorter kan vara lite förvirrande. Att espressokaffe är finmalet och presskaffe är grovmalet har många koll på, men vad gäller tex för kokkaffe?

Kokkaffe, altså kaffe man kokar upp i en kastrull eller liknande, är lite svårare att veta. Detta då det finns olika varianter på kokkaffe!

Om man avser det som kallas för "turkisk kaffe" eller "arabisk kaffe", så är det kokaffe som görs i en väldigt liten kastrul och en kopp i taget. Detta är en snabb process och då ska det vara ett väldigt finmalet kaffe, samma som vi espressokaffe.

Om man istället avser kaffe som kokas i en mer vanlig kastrull eller i en kaffepanna, så ska den vara lite grövre. Grövre malet än vanligt bryggkaffe till och med, och ungefär som vid presskaffe.

Har du en kaffekvarn hemma och maler själv, så brukar de flesta kvarnarna klara av båda malningstyper. Se våra härliga kokkaffe från Lemmel här, så som Lemmel Original Kaffe och Lemmel Akka kokkaffe.  

INTE BARA MALNINGSGRAD, ÄVEN ROSTNING

Men skillnaden mellan kok- och bryggkaffe är inte bara på malningsgraden. Det är också rostningsgrad. Ofta är kokkaffe lite ljusare rostad, och inte ett mörkrostad kaffe. Detta för att smaken påverkas av rostningsgraden, och det blir ett godare kaffe att ha lite ljusare rostning i kokkaffe.