HUR KOM KAFFET TILL SVERIGE?
Nybryggt |4/10, 2022
Vi svenskar älskar kaffe av alla dess slag, men visste du att kaffet inte kom till Sverige förrän 1685?
Det vill säga ungefär 50 år efter att det nått andra delar av Europa.
Det första kaffet anlände till en hamn i Göteborg, då någon tog in ett halvt kilo. Från och med 1687 kunde man köpa det som medicin på apoteken, det ansågs lindra flera åkommor så som huvudvärk, magbesvär, andnöd, njursten och svimning. Kaffet var mycket dyrt och dracks till början bara av förmöget folk och framförallt av män.
Under 1700-talet blev kaffe allt mer populärt, detta berodde på att Karl XII tog med sig det hem till Sverige efter att ha blivit bjuden på mycket kaffe under sina krigsår i Turkiet. Han blev så förtjust i det att han och hans närmaste krets ska ha gjort av med tre kilo kaffe om dagen!
Kaffet blev snabbt en stor handelsvara i Sverige vilket störde den övriga handeln så under fem tillfällen har det till och med varit kaffeförbud i Sverige. De första kom 1756 och det sista var under 1817-22.
Men inte kunde kaffet stoppas så lätt!
”Kaffegille” startades av folk som vägrade ställa ifrån sig sina koppar och helt enkelt gick ut i skogen för att dricka sitt kaffe i hemlighet.
Kaffedrickandet blev folkligt i Sverige på 1800-talet och har det senaste århundradet växt så till den grad att Sverige nästan alltid ligger i topp när det gäller intagna kaffekoppar per kapita. Finland är strax före, men sedan följer Sverige med i snitt 3,5 koppar kaffe per dag.
Att fika är något som i våra dagar är något självklart både till vardags och på arbetet. Och vad vore livet utan fika? Och vad vore fika utan kaffe? Vi på Nybryggt är väldigt glada att kaffet hittade sin väg till Sverige tillslut!