Frakt 48 kr / fri frakt från 599 kr

Drop Coffee - Wotona Bultuma - Etiopien - 250g

  • 119 SEK

Produkten är tyvärr slut. Bevaka den och få e-post när den är tillbaka. 

Artikelnummer: K550

Rekommenderat bryggsätt: Brygg / Press / Espresso

Drop Coffee om kaffebönorna:
Wotona Bultuma, Sidamo, Ethiopia

Området Sidamo i Etiopien är berömt för sina unikt bäriga kaffen.

Detta kaffet är tvättat för att ge en klarare smak och lyfta fram bäriga och blommiga toner.

Området täcker en stor yta som variera mycket i topografi och ger därför olika odlingsförhållanden beroende på jordmån och klimat. Kaffebären odlas av drygt hundra små familjegårdar och fraktas därefter till kooperativet och process-stationen Woltona Bultuma.

Till Wotona Bultuma kommer främst kaffe som vuxit på vilda kaffeträd, men produktionen har även förstärkts genom att plantera träd med nya förbättrade underarter.

Kaffet klassifieras som Sidama-type Heirloom.

Bönderna använder ofta ekologisk gödsel för att förbättra tillväxten. Beskärning av träden är sällsynt, vilket förstärker de redan vilda odlingsförhållanden.

Kaffet processas och säljas sedan vidare av kooperativet Wotona Bultuma som då säljs vidare av Sidama Cooperative Union enligt regelverket för export av etiopiskt kaffe som regleras av den Etiopiska regeringen; unionen ansvarar även för sortering av kaffet.

Wotona Bultuma producerar kaffe i relativt små mängder och endast de finaste sorteringarna hamnar hos oss, genom vår råkaffespårare Nordic Approach.

Producent: Wotona Bultuma Co-operative
Region: Sidamo
Underart: Etiopisk Heirloom Sidama-type. Nya underarter samt kaffeträd som växer vilt i området
Höjd: 2000 meter över havet

Process: Fruktköttet tas bort tillsammans med mucilaget med hjälp av en mekanisk de-pulper. Kaffet då sorteras efter densitet och fermenteras under vatten i 24-36 timmar, beroende på väderförhållanden. Kaffet då sorteras återigen efter densitet i vattenkanaler och sköljs med rent vatten under 12-24 timmar innan torkning.

Torkning: Soltorkad i 10-15 dagar på Afrikanska bäddar. Kaffet täcks under natten och när temperaturen är som varmast.
Jordmån: Mineralrik vulkanisk jord
Plockdatum: December 2013-Januari 2014

Smakbeskrivning: Arom av fläder och nöt. Saftig munkänsla med medium kropp, smak av hallon, apelsin och lime. Lång, söt eftersmak av vitt te.