Frakt 59:- Fri frakt från 299:-

Johan & Nyström Sumatra Gayo FTO kaffebönor 250g

  • 109 SEK

Produkten är tyvärr slut. Bevaka den och få e-post när den är tillbaka. 

Artikelnummer: KUFAIR125

OBS! Detta kaffe har ersatts av Johan & Nyström Perdura kaffebönor 500g.

Johan & Nyström Sumatra Gayo Mountain FTO hela bönor 250g

Sumatra Gayo Mountain kommer från Aceh-provinsen på Sumatras allra nordligaste spets. Det är ett kaffe med mustiga aromer av kryddor och färska fikon. Påfallande fylligt för att vara single origin, men mycket välbalanserat med en mild återhållsam mjukhet i avslutningen.

Sumatra Gayo Mountain serverades på Nobelbanketten och Nobel Night Cap 2012, 2013 & 2014!

Efter plockning av de mogna bären så skalas fruktköttet av. Detta görs direkt av bonden på en maskin som ofta är byggd av metallbitar och cykeldelar. Därefter fermenteras kaffet över natten i vävda plastsäckar innan det dagen efter börjar torkas i solen. Denna process ger ett kaffe som kombinerar det bästa från ett tvättat Gayo-kaffe och en traditionell Sumatra Lingtung eller Mandheling.

Kaffet kommer från kooperativet Koptan Gayo Megah Bersiri. Kooperativet har i dagsläget 545 medlemmar med 1827 som står i kö för att bli medlemmar. Kooperativet startade januari 2012. I November 2012 fick kooperativet sin fulla status som producent av ekologiskt och Fair Trade certifierat kaffe. Den totala arealen är ca 600 hektar av dubbelcertifierat kaffe, men om några år räknar de med att ha 1500 hektar planterat med kaffe, i 17 byar (i regionen Takengon i Gayos högland (centrala Aceh-provinsen).

I början av 1980-talet så införde den Indonesiska regeringen ett omställningsprojekt där de uppmanande Javaneser – 50 % av Indonesiens befolkning bor på Java – att flytta till andra öar i den Indonsesiska övärlden. Många flyttade till norra Sumatra och Aceh-provinsen, där de började odla det de kände till från Java, först och främst majs. Efter några år såg de hur den lokala befolkningen odlade kaffe, och började snart med detta vid sidan av de andra grödorna. Detta var startskottet för det kooperativ som idag växer sig så starkt. Kaffet skördas 6-8 månader per år, från Oktober till Juni. De flesta är heltidsbönder, men många har kaffeträd som en sidoinkomst och odlar kaffet lågintensivt. 1000-1500 träd odlas per hektar. De mesta kaffet växer under lätt skugga.

FAKTA:
Ursprung: Indonesien
Region: Aceh
Producent: Permata Gayo Cooperative
Altitud: 1350-1500 meter
Varietet: Ateng, Tim-Tim, S-Lini
Etnicitet: Cirka 80 % av kooperativets medlemmar kommer från Java, 20 % är från Gayo-området.
Process: Pulped Natural. Kaffet plockas för hand av den enskilde bonden på små familjejordbruk. Därefter skalas kaffet med en pulper innan det läggs i plastsäckar – med 35-40% fuktighetshalt. Kaffet torkas därefter i solen till 13% fuktighet. Kaffet vilar sedan några veckor innan det skeppas.