Pris ekskl. MVA og toll

KAFFEINFRITT KAFFE - SWISS WATER DECAF PROSESS

|24/02, 2023

KAFFEINFRITT KAFFE - SWISS WATER DECAF PROSESS

Hur tillverkas koffeinfritt kaffe? Jo, det finns olika metoder för att filtrera bort koffeinet från kaffet - organiska lösningsmedel, vatten (Swiss Water Decaf Process) och koldioxid.  Du kan läsa mer om de olika metoderna för att bort koffein från kaffe här.

I denna text kan du läsa om Swiss Water Decaf Process, alltså hur man tillverkar ett koffeinfritt kaffe med hjälp av vatten. 

DEN SCHWEIZISHA VATTENPROCESSEN ELLER SWISS WATER DECAF PROCESSEN

Detta är en miljövänlig process för att ta bort koffein från de gröna kaffebönorna, man använder inga kemikaler och vattenprocessen tar bort 99,9% av koffeinet i bönorna samtidigt som kaffesmaken bibehålls.

Denna process utvecklades, som namnet tyder på, i Schweiz 1933. Swiss Water Decaffeination process var länge den enda koffeinfria process som inte använde kemikaler för att ta bort koffeinet från kaffet, men det var inte förrän på 1980-talet som denna metod blev kommersialiserad. Dock var processen då fortfarande väldigt ineffektiv och kaffebönorna var väldigt svåra att rosta efter koffeinet filtrerats bort. Spola fram till 2007, då hela Swiss Water process omutvecklades. Det är denna metod som används än idag, den är mer konsekvent och skapar ett koffeinfritt kaffe av hög kvalité, med alla goda smaker som ett kaffe med koffein har.

Tre viktiga delar av Swiss Water Decaf-metoden är vatten, temperatur och tid.
Denna koffeinfria process tar ca 10 timmar, då kaffet noggrant övervakas för att säkerställa att kaffets smaker förblir orörda och detta gör att man kan få ett perfekt resultat varje gång. 

Gröna kaffebönor tvättas och blötläggs för att sedan sänkas ner i varmt vatten. När man tar bort kaffebönorna så är vattnet som är kvar Swiss Waters egenproducerade Green Coffee Extrakt (GCE) - detta extrakt filtreras sedan med ett kolfilter som fångar upp koffeinet som lämnats kvar av de gröna bönorna.  Därefter rengörs och blötläggs en ny omgång av gröna kaffebönor, dessa sänks sedan ner i det filtrerade Green Coffee extraktet. Koffeinet i den nya satsen kaffebönor sugs upp av extrakten, men bönornas smaker och oljer förbli intakta. Denna process tar ungefär 10 timmar. När 99,9% av koffeinet är borta från bönorna skickas de till en torktumlare och när de är torra är de gröna kaffebönorna redo att rostas. Eftersom inga kemikaler använts vid bortfiltreringen av koffein så är denna schweiziska metod faktiskt ekologisk certifierad.

Vi har flera koffeinfria kaffesorter i vårt sortiment som använt sig av denna ekologiska metod bland annat Uppsala Kafferosteris Swiss Decaf och Kahls kaffe Godnatt Kram Fairtrade&Eko (som finns både som hela bönor och bryggmalet).

TIPS PÅ HUR DU BRYGGER ETT GOTT KOFFEINFRITT KAFFE HEMMA.

Maler du ditt koffeinfria kaffe hemma? Tänk då på att använda rätt malningsgrad och mal gärna kaffebönorna precis innan bryggning för bästa möjliga smak. Vad är då rätt malningsgrad? Ja, svårt att säga eftersom det är många faktorer som spelar in - men som regel kan vi säga såhär:
• Moka & Espresso - Finmalet
• Bryggkaffe - Något grövre, men fortfarande mer åt det finmalda hållet - grovlek liknande strösocker.  
• Presskaffe - Grovmalet (mittimellan brygg- och kokkaffe)
• Kokkaffe - Grovmalet

Tänk också på att rengöra din kaffekvarn regelbundet för att få fram bästa smak från dina kaffebönor. Detta gäller även din kaffebryggare, uppbyggnad av kalk i din kaffemaskin kommer påverka smaken på ditt kaffe. Vi har flera ekologiska rengöringsprodukter i vårt sortiment som kan användas för att rengöra dina maskiner. 

Två andra viktiga faktorer för ett bra kaffe är:
1. Vatten - för bästa kaffesmak bör du använda friskt, kallt och syrerikt vatten till ditt kaffe.
2. Dosering - använd en våg om du har möjlighet, 6g kaffe per 1dl vatten. Kaffet får lätt en beskare smak om du överdoserar. 

Har du ett koffeinfritt favorit kaffe? Berätta gärna vilket!