ENTKOFFEINIERTER KAFFEE – VERSCHIEDENE METHODEN, KOFFEIN AUS KAFFEE ZU ENTFERNEN
Nybryggt |27/01, 2023
Innan man rostar kaffe så är kaffebönorna små, gröna och hårda. Det är vid de olika processerna av de gröna kaffebönorna man kan påverka karaktären i kaffet. Hur tillverkas koffeinfritt kaffe då, undrar många. Det är även när bönan är grön som man filtrerar bort koffeinet i kaffet. Det är en väldigt komplicerad process då man inte vill förstöra de naturliga smakerna av kaffet eller skada bönorna på något sätt. Vi på Nybryggt har kategoriserat de metoder som används för att ta bort koffeinet ur kaffebönan i tre olika kategorier:
1. The Solvent Process (Direct & Indirect)
2. CO2-metoden (Koldioxiddekoffeinmetoden eller Carbon Dioxide Process)
3. Swiss Water
Nedan får du läsa mer om hur man tar bort koffein ur kaffet med de olika metoderna. Du har väl inte missat att du kan även filtrera på de olika metoderna på vår sida?
1.1 THE DIRECT SOLVENT PROCESS
The direct solvent process, även kallad "The Ethyl Acetate Process" eller "The Natural Decaffeination Process", är en av de mest populära metoderna för att ta bort koffein från kaffebönor.
Metoden innebär att de fuktade kaffebönorna blötläggs i en kemisk lösning som vanligtvis består av en blandning av vatten och en organisk lösningsmedel som kallas etylacetat. Denna lösning löser upp koffeinet i kaffebönorna och tar sedan bort det. Kaffebönorna sköljs sedan med rent vatten för att ta bort eventuella rester av lösningsmedel.
Etylacetat är ett naturligt förekommande ämne som också finns i frukt och grönsaker och är känt för sin aromatiska doft. Det är en effektiv lösning för att avlägsna koffein, men det kan påverka smak- och aromkomponenterna i kaffebönorna. Därför är det viktigt att välja högkvalitativa etylacetat-produkter för att minimera eventuella negativa effekter på smaken.
Efter processen innehåller dekoffeinerade kaffebönor mindre än 0,1% koffein, vilket anses tillräckligt för att klassas som dekoffeinerat.
Det är värt att nämna att det finns en annan variant av The direct solvent process som använder metanol istället för etylacetat som lösningsmedel. Denna variant är mindre vanlig eftersom metanol är mer giftigt än etylacetat och kräver noggrann hantering och avlägsnande för att inte skada miljön eller människors hälsa.
NÅGRA FÖRDELAR PÅ ATT TA BORT KOFFEIN FRÅN KAFFET MED THE DIRECT SOLVENT PROCESS ÄR:
- Det är ett effektiv metod för att ta bort koffein, vilket resulterar i kaffebönor som har mindre än 0,1% koffein.
- Metoden är snabb och kan utföras på stora mängder kaffebönor.
- Metoden påverkar inte smaken på kaffet.
NÅGRA AV VÅRA KOFFEINFRIA KAFFEN SOM ANVÄNDER DENNA PROCESS ÄR:
- Dallmayr koffeinfria kaffebönor 500g och Dallmayr koffeinfritt kaffe färdigmalet 500g
- Passalacqua koffeinfria kaffebönor 500g & 1000g och Passalacqua malet koffeinfritt kaffe 250g
- Johan & Nyström Colombia decaf kaffebönor och bryggkaffe 250g
1.2 THE INDIRECT SOLVENT PROCESS
The indirect solvent process, också känd som "The Dichloromethane Process" eller "The Traditional Decaffeination Process", är en annan populär metod för att ta bort koffein från kaffebönor.
Metoden liknar The direct solvent process, men användningen av kemiska lösningsmedel är annorlunda. Istället för att blötlägga kaffebönorna direkt i lösningsmedlet, läggs de först i en behållare med vatten för att absorbera fukt och därmed göra koffeinet mer lösligt.
Därefter tas vattnet bort och kaffebönorna blötläggs i en kemisk lösning som vanligtvis består av en blandning av vatten och ett organiskt lösningsmedel som kallas dichlormetan (DCM). Detta lösningsmedel löser upp koffeinet i kaffebönorna, men eftersom kaffebönorna inte kommer i direkt kontakt med lösningsmedlet kan smak- och aromkomponenterna i kaffebönorna påverkas mindre än i The direct solvent process.
Efter processen sköljs kaffebönorna med rent vatten för att ta bort eventuella rester av lösningsmedel. De dekoffeinerade kaffebönorna innehåller mindre än 0,1% koffein, vilket anses tillräckligt för att klassas som dekoffeinerat.
2. KOLDIOXIDDEKOFFEINMETODEN ELLER CO2-METODEN:
Denna metod upptäcktes i Tyskland på 1970 av Kurt Zosel. Trots att den är en dyr metod används det av många kafferosterier. En av dom största kafferosterierna som använder C02 metoden är Lavazza. Lavazza har investerat i utvecklingen av en dedikerad koffeinfri anläggning i södra Italien. De har valt metoden eftersom det är selektiv och lämnar alla andra kaffeföreningar oförändrade som därmed kan frigöra sina smak- och aromegenskaper under rostningsfasen (till skillnad från de andra metoderna som ''tar bort'' andra kaffeföreningar och därmed straffar aromen i koppen). Dessutom tillåter detta kafferosterier att eliminera koffein från högkvalitativt ursprung utan att påverka dess utmärkta organoleptiska egenskaper.
Under processens första fas fuktas bönorna med ånga och/eller vatten tills en fukthalt på 30-50% erhålls. Därefter placeras de i en gasextraktionscylinder, som innehåller gas i ett ”superkritiskt” tillstånd. Detta tillstånd uppnås när temperaturen och trycket är sådant att ämnet har både gasens och vätskans egenskaper. På så sätt sprider den sig som en gas men har kvar de upplösande egenskaperna hos en vätska vilket gör att koffeinet kan extraheras på ett selektivt sätt. Koldioxiden separeras sedan från alkaloiden med hjälp av vattnet, som trycksätts på nytt och återanvänds. Cykeln avslutas med att det nu koffeinfria kaffet torkas.
Det kaffe som ni, våra kunder, har tyck mest om inom de koffeinfria kaffesorter som använder C02 metoden är Lavazza Caffecrema Decaffeinato kaffebönor. Detta kaffe hittar du som hela koffeinfria kaffebönor, koffeinfritt finmalet i vacpack eller i burk. Utöver Lavazza använder även Gringo av sig denna metoden på deras Sleepy Gringo kaffebönor.
FÖRDELAR MED ATT TA BORT KOFFEIN FRÅN KAFFET MED CO2 METODEN:
- Metoden använder inte kemikalier eller lösningsmedel som kan vara skadliga för hälsan eller miljön.
- Kaffebönor kan behålla alla sina smak- och aromkomponenter eftersom metoden inte påverkar dem.
- Metoden är effektiv och kan utföras på stora mängder kaffebönor.
NACKDELAR MED CO2 METODEN:
Metoden kan vara dyrare än andra metoder.
Processen kan vara tidskrävande.
4. SWISS WATER- METODEN
Swiss Water är en metod för att ta bort koffein som inte använder några kemikalier eller lösningsmedel. Istället används vatten och kolfilter för att extrahera koffein från kaffebönor. Kaffebönorna blötläggs i varmt vatten, vilket löser upp koffeinmolekylerna. Därefter filtreras vattnet genom en kolfilter, som tar bort koffeinet. Kaffebönorna tas sedan upp ur vattnet och torkas. Därefter rostas och malas kaffebönorna som vanligt.
FÖRDELAR MED ATT TA BORT KOFFEIN FRÅN KAFFET MED SWISS WATER-METODEN ÄR:
- Metoden är naturlig och använder inte kemikalier eller lösningsmedel som kan vara skadliga för hälsan eller miljön.
- Kaffebönor kan behålla alla sina smak- och aromkomponenter eftersom metoden inte påverkar dem.
- Kaffebönor kan certifieras som "Decaffeinated Swiss Water" för att visa att de har genomgått denna metod för koffeinavlägsnande.
NACKDELAR ÄR, ATT:
- Swiss water är mer tidskrävande än andra metoder.
- Swiss water-metoden kan också vara dyrare än andra metoder.
NÅGRA AV VÅRA KOFFEINFRIA KAFFE SOM ANVÄNDER DENNA PROCESS ÄR:
- Uppsala Kafferosteri Swiss Decaf 500g kaffebönor
- Kahls Godnatt KRAM kaffebönor och färdigmalet koffeinfritt bryggkaffe
TIPS OCH TRIX
Här kommer några enkla knep du kan använda för att på bästa sätt lyckas med din bryggning av koffeinfritt kaffe oavsett om du gillar att köpa hela kaffebönor eller färdigmalet kaffe.
Först och främst, rätt malningsgrad. Maler du dina kaffebönor själv precis innan bryggning håller sig kaffet färskt och du får en mer smakrik kopp. För finmalet kaffe gör att kaffet lätt blir bittert medan alltför grovmalet kan bli vattnigt och tunt. Så experimentera med vilken malningsgrad du tycker blir bäst!
1. Använd dig av friskt, kallt och syrerikt vatten och förfukta gärna filtret innan du doserar kaffet för att bli av med lösa papperspartiklar som finns på filtret. Om du vill slippa pappersmaket rekommenderar vi även återanvändningsbara kaffefiltrar. Det gör större skillnad än vad man kan tro!
2. Mät hellre upp kaffet med våg istället för kaffemått. Och här är formeln du ska använda: 6 gram kaffe per 1 deciliter vatten. Att överdosera ditt kaffe gör att det bara smakar mer beskt.
3. En viktig del i att kaffet ska smaka så bra som möjligt är också vården av din kaffebryggare. Se till att hålla den ren och avkalka med jämna mellanrum.