•  Snabba leveranser & fri frakt över 497 kr   
  •                           Över 10.000 nöjda kunder

  •                           Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner

Kaffets distributionskedja och hur den fungerar

Kaffets distributionskedja och hur den fungerar

Tillsammans med Era of We utforskar vi vad kaffets distributionskedja är och hur denna traditionella struktur börjar förändras. Följ med oss och läs mer om vad som händer bakom kulisserna.

Mycket arbete bakom en kopp kaffe


Att få en kopp kaffe är så enkelt idag att vi glömmer hur mycket arbete som går åt för att göra den koppen möjlig. Innan ditt kaffe ens hälls i din kopp har det rest hundratusentals mil och mellan flertalet aktörer. Denna komplexa process för tillverkning av kaffe från böna till kopp har varit oförändrad i många årtionden. Nu börjar vi dock se en spännande ny utveckling i denna decennier gamla distributionskedja.

För att verkligen prata om kaffets distributionskedja måste vi börja med kaffeodlarna. De är grunden och livskraften i den globala kaffeindustrin. Detta beror på att de är utgångspunkten för distributionskedjan. Utöver detta kommer vi att utforska de senare stadierna av kedjan, inklusive torkning, blandning, rostning och mer.
Början av distributionskedjan

När vi verkligen vill prata om gott kaffe måste vi gå hela vägen tillbaka till ursprunget. Kaffe är en tropisk buske eller liten växt. Det är också en av de viktigaste monetära grödorna i världen. Kaffeplantan växer bäst i stabila temperaturer med ett allmänt fuktigt klimat. Några av de största kaffeodlingsregionerna, inklusive Colombia, Etiopien, Brasilien, etc uppfyller dessa kriterier.

När de har planterats tar det cirka 10 veckor för fröna att gro. Sedan ytterligare 4-7 år för att fullt mogna och börja producera frukt. Detta ger kaffe sitt rykte som en delikat och svårhanterad gröda. Växten producerar ljusröda bär. Kaffeodlarna plockar och bearbetar dessa för att få tillgång till fröet i mitten. Fröet är kaffebönan vi känner till.

Att skörda bären är mycket arbetsintensivt och de flesta bär plockas fortfarande för hand. Bären sorteras sedan för hand, fruktköttet avlägsnas och den inre bönan lämnas för att torka. Hela denna process är beroende av manuellt arbete.

Mellanhänder: Distributionskedjans krux


När bären bearbetas och torkas packas bönorna och skickas till exportörer. Som en global industri är transporter en annan viktig del av kaffets distributionskedja.

Transportnätet är viktigt för att flytta obearbetade bönor från gårdar till rosterier och andra intressenter längre ner i distributionskedjan. Kaffe växer ofta i en del av världen. Arbetstagarna bearbetar det någon annanstans och säljer det sedan till konsumenter över flera kontinenter. Denna process fungerar bara när transportnätet är robust och pålitligt.

Mellanhänder kan variera från små till stora företag som säljer i olika länder. Var och en bildar en länk i kaffets distributionskedja som håller hela processen vid liv. När bönorna har rostats och blandats transporteras kaffet till importörer och rosterier för att marknadsföra det till hotell, kaféer, restauranger, matbutiker och till och med direkt till konsumenterna, som just till er som köper av oss på Nybryggt.

Är kaffets distributionskedja hållbar?


På grund av sin storlek och de förändrande rollerna för varje länk förlitar sig distributionskedjan på balans och förtroende för att förbli operativ. Kaffets distributionskedja står inför olika operativa och logistiska utmaningar. Det kan vara allt från naturkatastrofer och klimathotande skördar till störningar i godstransporter.
Efterfrågan på kaffe har ökat stadigt. Med en årlig tillväxt på 5,8 % måste leveranskedjan moderniseras och anpassas för att klara av efterfrågan. Pandemin 2020 skapade nya utmaningar för detta gamla problem. Dåliga skördar och till exempel laststörningar skapade ett globalt kaffeunderskott.

För att hålla distributionskedjan effektiv måste problemet hanteras på alla nivåer, från gårdarna ända fram till de sista leveranserna av förpackat kaffe.

Hur Era Of We återupplivar kaffets distributionskedja


Era of We brinner för kaffeodlare och går tillbaka till kaffets rötter för att ge nytt liv åt hela systemet. De genomför strikta säkerhetskontroller för att säkerställa etiska arbetsvillkor och rättvis handel i varje steg i distributionskedjan.
Odling och bearbetning är till sin natur arbetsintensiva. Genom att flytta industrins fokus till de kaffeodlare och arbetare som faktiskt odlar växterna kan vi skapa en hälsosammare och mer hållbar distributionskedja. Gårdarna och företagen på deras plattform är engagerade i att vara rättvisa arbetsplatser och se till att alla arbetare tas hand om. Med lyckligare arbetare får vi bättre kaffe - det är bara så enkelt!

Längre ner i kedjan arbetar dem nära rosterier, ser till att de kan köpa de bästa skördarna från hela världen och leverera högkvalitativt kaffe. Sen hjälper de dem sedan att marknadsföra och samarbeta med hotell, kaféer och restauranger för att sälja sina produkter. Tanken är uppmuntrar också konsumenterna att intressera sig för kaffet och ge dem möjlighet att göra mer hållbara och etiska konsumtionsval.

Från och med 2019 är kaffekonsumtionen per capita cirka 1 kg och denna efterfrågan ökar bara varje år. Kaffe är en av de mest värdefulla och mest handlade råvarorna i världen. Den behöver en leverantörskedja som kan upprätthålla sig själv i en hållbarhetsfokuserad värld efter pandemin.

Det enda sättet att bygga en stark kedja är att se till att varje länk är stark. Tillsammans med Era Of We vill vi leda vägen till en ny kaffevärld, där varje länk i kaffets distributionskedja stöds och är etisk. Tillsammans kan vi skapa en ny framtid för den globala kaffeindustrin, en kopp i taget.
Produkter