•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Hur rostar man kaffe hemma?

Det är egentligen relativt enkelt att rosta kaffe hemma, men det kräver visa saker att beakta.

Det går att rosta på flera olika sätt, men det enklaste är i ugnen. Kaffe ska rostas på ca 220-250 grader, vilket är en temperatur många ugnar klarar av.

Det är viktigt att alltid vara uppmärksam under rostningen - den tar inte lång tid, men det kan lukta väldigt kraftigt och bli rökbildning, så viktigt att inte låta rostningen ske utan uppsikt

Gör så här för att rosta kaffe hemma:

  1. Sätt på ugnen, ca 220-230 grader. 
  2. Gör ett tunt lager råkaffe på en plåt, ca 250 gram är lämplig. Endast ett lager, kaffebönorna ska inte ligga på varandra. Bönorna kommer svälla vid rostningen, så fyll inte för mycket. 
  3. In med bönorna i ugnen, ca 10-15 minuter. Kan vara lite kortare för en ännu ljusare rostning. 
  4. Bönorna ska "knäppa till" när de rostas, och det är då som de sväller. Detta ska ske innan 10 minuter har gått från att de är insatta i ugnen.
  5. Kyl bönorna direkt efter att du tagit ut de genom att hälla över dem i en skål
  6. Bönorna behöver luftas - låt de stå framme minst ett dygn innan du förvarar dem.
  7. Förvara i en burk med lock, på en sval plats. Undvik kontakt med luft, så gärna så tätt förpackad som möjligt.

Hur länge du rostar är det som ger rostningsgraden. Ju länge de är i ugnen, desto mörkrostade blir dem. Olika smaker kommer fram vid olika rostningsgrader, så det kan vara värt att testa att rosta samma råkaffe olika länge, för att jämföra smaken. Genereillt är mörkrostade sorter mer 

Knäppande som man hör under rostning, som ofta inträffar ca 7-8 minuter in, är att kaffehinnan som finns runt dem lossnar. Bönrona hoppar ofta till lite då också. Det ska efter någon minut till sedan komma en andra knäppning. 

För en bra rostning är det viktigt att den är så jämn som möjligt, dvs att alla bönor får lika mycket värme och knäpper ungeför samtidigt. Detta är en av anledningarna till att det är viktigt att ha ett jämntjockt lager på plåten i ugnen.

Viktigt att vara på sin vakt under hela rostningen. Då kaffebönor innehåller relativt mycker olja också, kan det ta eld om de ligger kvar för länge och har börjat förkolna! Så viktigt att alltid ha koll under hela rostningen.

Även viktigt att kyla dem direkt efter att de är klara, för att få bästa aromen. Det hjälper ofta att även röra om lite i skålen man kyler dem i. 

Detta är bara en kort introduktion, det finns många fler nyanser till detta - kafferostning är något man aldrig blir helt färdiglärd inom. Men ta chansen och testa, så kan du smaka av en kopp kaffe hemma som då andra! Vi har gröna kaffebönor i 250 grams förpackningar, perfekt för att testa rosta hemma.

Produkter