•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Här samlar vi information om kaffe och kaffekunskap, både om bryggningsmetoder, kaffesorter och annan kuriosa kring kaffe, kaffemaskiner och kaffebönor!

Hur mycket koffein innehåller kaffe?

Koffeinmängden du får i dig genom att dricka kaffe

Koffein, som också kallas caffein eller coffeein ibland, men som på svenska stavas koffein, är en substans som påverkas kroppen och ger en minskad trötthet, samt även påverkar musklar och tarmarna.

En vanlig kopp mörkrostat bryggkaffe (vilket brukar definers som 15 cl) innehåller runt 100 mg koffein. Detta att jämföra med andra typer av drycker: en kopp te (20 cl stor, innehåller 30 mg koffein), en burk energidryck (25 cl, ~80 mg koffein) och Coca-Cola (33 cl, 30-50 mg koffein). Så en kopp vanligt bryggkaffe är lite mer än en burk energidryck, och dubbla en vanlig burk Coca-Cola.

Hur många koppar kaffe kan man dricka?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte går över 16 koppar per dag för att undvika bieffekter. Detta skiljer sig dock från person till person där vissa kan få hjärtklappning eller illamående av några få koppar medan andra kan dricka över tio koppar kaffe utan att känna något. Det skiljer även mycket från person till person rörande den minskade tröttheten, eller uppiggande effekten som många associerar med koffein. Visa kan inte somna om de dricker en kopp kaffe på eftermiddagen, medans andra kan dricka en kopp kaffe innan de går och lägger sig och inte har några problem alls med det. 

Men för många som vill dricka kaffe på kvällen och inte kan sova så bra om de dricker vanligt kaffe, har börjat upptäcka koffeinfritt kaffe - vilket är som vanligt kaffe, bara att man har tagit bort koffeinet med en enkel process. Det gör att det smakar lika gott som vanligt, men man slipper koffeinet. En kaffesort som blivit allt mer populär senaste tiden.

Innehåller espresso mer koffein än bryggkaffe?

Det brukar låta att espresson innehåller mest koffein av alla tillredningen men sanning är att tillredningen påverkar inte koffeinmängden. Det som avgör är om kaffebönan och rostningen. Ett ljusrostat kaffe innehåller mer koffein är mörkrostat, då en del av koffeinet försvinner under rostningsprocessen. Arabicabönor innehåller exempelvis nästan hälften så mycket koffein som den mörkrostade robustabönor.

Däremot innehåller en espresso mer koffein per liter - nästan tre gånger så mycket som vid bryggkaffe. Men en espresso är en mycket mindre mängd kaffe, så en enkel espresso innehåller ofta endast 50 mg koffein. Och en dubbel espresso ca 100 mg. Det betyder en dubbel espresso motsvarar samma koffeinmängd som en vanlig kopp bryggkaffe. Och då en dubbel espresso är basen i många kaffedrycker, så som caffe latte, cappuccino och liknande, kan man lite förenklat säga att espresso och bryggkaffe är ungefär samma koffeinmängd.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter