•        Fri frakt över 497 kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Här samlar vi information om kaffe och kaffekunskap, både om bryggningsmetoder, kaffesorter och annan kuriosa kring kaffe, kaffemaskiner och kaffebönor!

Hur mycket koffein innehåller kaffe?

Koffeinmängden du får i dig genom att dricka kaffe

Koffein, som också kallas caffein eller coffeein ibland, men som på svenska stavas koffein, är en substans som påverkas kroppen och ger en minskad trötthet, samt även påverkar musklar och tarmarna.

En vanlig kopp mörkrostat bryggkaffe (vilket brukar definers som 15 cl) innehåller runt 100 mg koffein. Detta att jämföra med andra typer av drycker: en kopp te (20 cl stor, innehåller 30 mg koffein), en burk energidryck (25 cl, ~80 mg koffein) och Coca-Cola (33 cl, 30-50 mg koffein). Så en kopp vanligt bryggkaffe är lite mer än en burk energidryck, och dubbla en vanlig burk Coca-Cola.

I verkligheten kan dock kaffekoppar vara lite större än 15 cl, utan kanske mer 25 cl, så det hela beror så klart på vilken storlek på kaffekopp det gäller.

Hur många koppar kaffe kan man dricka?

Livsmedelsverket rekommenderar att man inte går över 16 koppar per dag för att undvika bieffekter. Detta skiljer sig dock från person till person där vissa kan få hjärtklappning eller illamående av några få koppar medan andra kan dricka över tio koppar kaffe utan att känna något. Det skiljer även mycket från person till person rörande den minskade tröttheten, eller uppiggande effekten som många associerar med koffein. Visa kan inte somna om de dricker en kopp kaffe på eftermiddagen, medans andra kan dricka en kopp kaffe innan de går och lägger sig och inte har några problem alls med det. 

Men för många som vill dricka kaffe på kvällen och inte kan sova så bra om de dricker vanligt kaffe, har börjat upptäcka koffeinfritt kaffe - vilket är som vanligt kaffe, bara att man har tagit bort koffeinet med en enkel process. Det gör att det smakar lika gott som vanligt, men man slipper koffeinet. En kaffesort som blivit allt mer populär senaste tiden.

Innehåller espresso mer koffein än bryggkaffe?

Det brukar låta att espresson innehåller mest koffein av alla tillredningar av kaffe, men sanning är att tillredningen påverkar inte koffeinmängden i sig. Det som avgör är vilken typ av kaffeböna det är och rostningen. Robustabönor innehåller exempelvis ofta 50% mer koffein än Arabicabönor, så sammansättningen avv bönor i kaffet spelar roll. Och ett ljusrostat kaffe innehåller mer koffein är mörkrostat, då en del av koffeinet försvinner under rostningsprocessen. Ett espressokaffe är ofta mellan till mörkrostad, men innehåller också en hel del robustabönor. 

Däremot innehåller en espresso mer koffein per liter - nästan tre gånger så mycket som vid bryggkaffe. Men en espresso är en mycket mindre mängd kaffe, så en enkel espresso innehåller ofta endast 50 mg koffein. Och en dubbel espresso ca 100 mg. Det betyder en dubbel espresso motsvarar samma koffeinmängd som en vanlig kopp bryggkaffe. Och då en dubbel espresso är basen i många kaffedrycker, så som caffe latte, cappuccino och liknande, kan man lite förenklat säga att espresso och bryggkaffe är ungefär samma koffeinmängd.

Vill du veta mer om koffein?

Vi har gjort en artikel som djupare går in på ämnet koffein och kaffe - hur påverkar det egentligen.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter