•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Här samlar vi information om kaffe och kaffekunskap, både om bryggningsmetoder, kaffesorter och annan kuriosa kring kaffe, kaffemaskiner och kaffebönor!

Kaffekapslar eller bryggkaffe - vad är miljövänligast?

kaffekapslar miljöpåverkan

För ett tag sedan gjorde Aktuell Hållbarheten ett fördjupande reportage, om just vad som är mest miljövänligt - kaffekapslar, eller bryggkaffe.

Detta går emot hur man kan tänka sig det borde vara. Eftersom varje kaffekapsel har en egen förpackning - till skillnad från bryggkaffe eller att köpa ett paket hela bönor - så är det lätt att anta att kapslar eller pods är mer miljöovänliga. Men Aktuell Hållbarhet intervjuade Marcus Wendin, som jobbar med just livscykelanalyser, och som hade tagit reda på hur det förhåller sig - på riktigt. Hans slutsats: det är mer miljövänligt att köpa kaffekapslar, än vanligt bryggkaffe! 

Är kaffekapslar bättre för miljön än bryggkaffe?

”Om man ser på kaffe ur ett livscykelperspektiv är det egentligen inte relevant att prata om de olika förpackningarna, det är produktionen som är det viktiga.” säger Marcus till Aktuell Hållbarhet i intervjun.

Tittar man på helheten, det vill säga hela livscykeln av en kopp kaffe, så är det själva produktionen av kaffe som är den största källan till miljöpåverkan. Och här vinner kaffekapseln över bryggkaffe - eftersom det går åt mycket mindre kaffe vid bryggning med kapslar istället för att göra bryggkaffe med en kaffemaskin! Den lilla påverkan som förpackningen gör i det hela, spelar så pass lite roll att det inte gör kaffekapseln till ett sämre val.

Miljöpåverkan av kaffe och kaffeproduktion

Marcus lyfter fram att det är just själva produktionen av kaffe som är den stora påverkan. Förpackningen, och även transport av kaffe från runt om i världen, är inte det stora utsläppet.

”Kaffeproduktion är en avancerad process, där man måste odla, skörda och torka kaffe. I processen använder man sig av fossila ämnen. För att tillverka de gödningsmedel man använder i produktionen behöver man naturgas och man använder fossila bränslen till maskinerna man använder i produktionen. Därför är det viktigt att minska användningen av kaffe. Med de här aluminiumförpackningarna går det åt en mindre mängd kaffe.”

 

Fokus på Nespresso kapslar

Marcus har undersökt främst Nespresso kapslar, som är ett av de populäraste kaffekapslarna som säljs i Sverige. Han kom fram till att en kapsel Nespresso använder ca 3 gram kaffe för en kopp kaffe. Vid bryggkaffe är det ca 8 gram kaffe som går åt, för en kopp. Så Nespresso sorter som Lavazza Deciso och Armonico använder mindre än hälften så mycket kaffebönor för samma mängd färdig kaffe - vilket gör en stor skillnad, även om det är mer förpackningsmaterial.

Hans undersökning var med fokus på bryggkaffe och kapslar, främst Nespresso, i aluminiumförpackning. Hur det är med Kapslar i återvinningsbart material hade han inte undersökt, så det kunde han inte uttala sig om - men vi kan anta att kapslar i återvinningsbar material istället för aluminium borde vara ännå bättre ur miljö och klimat hänsyn. 

Espresso eller Nespresso - vad är bäst för miljön?

Det var  inte fokus på att undersöka hur det är med espressokaffe istället för bryggkaffe heller. Men för att göra en bra, enkel, espresso krävs det omkring 7-9 gram kaffe, så vi skulle anta det är liknande resultat som vid bryggkaffe. Om inte ännu lite sämre, för ofta gör man inte en enkel espresso, utan en dubbel espresso, som använder ca 15-18 gram kaffe. 

Han undersökte inte heller andra typer av kaffekapslar, utan lade fokus på Nespressos kaffekapslar.

Så vill du ha minst påverkan på miljön när du dricker kaffe hemma, så är en kaffekapsel, från Nespresso i varje fall, ett bra alternativ.

Men det är, enligt oss, också alltid viktigt att försöka välja ett kaffe som är så bra som möjligt, så som ekologiskt eller fairtrade. Något som Marcus också håller med om, när han blir frågat om att välja ekologiskt kaffe spelar roll för miljöpåverkan:

”Det spelar jättestor roll. Vid tillverkning av ekologiskt kaffe använder man mycket mindre gödningsmedel.”

Bild CC Wikimedia Commons

2 kommentarer

Karsten på nybryggt.nu 10 månad sedan
Hej Bhj,
Ja precis, det går åt energi till att göra förpackningen för kapslarna. Men enligt Marcus som gjort analysen är altså den mängden mindre än att odla, rosta och mala de 3-5 gram extra kaffe som går åt ifall man istället brygger bryggkaffe.
Bhj 10 månad sedan
Även om man återvinner kapslar måste det gå åt energi för att tillverka nya kapslar. Vilken är energimängden per kapsel. Har svårt att förstå att det går åt mindre energi från kapslar om man utgår från amma kvalitet på kaffe och samma transport
Produkter