•        Fri frakt över 500kr   

  •             Snabba leveranser

  •              Stort urval av kaffebönor & kaffemaskiner  

Här samlar vi information om kaffe och kaffekunskap, både om bryggningsmetoder, kaffesorter och annan kuriosa kring kaffe, kaffemaskiner och kaffebönor!

Malning och crema

Jag tänkte tipsa lite om vad som är viktigt att tänka på när det gäller kvarn och malning av kaffet.

Den bästa aromen får du om du maler dina kaffebönor själv. För ändamålet finns speciella kvarnar och många espressomaskiner har en inbyggd kvarn. Kvarnen är hjärtat i anläggningen - ett felaktigt malet kaffe kan förstöra hela smakupplevelsen. Kvarnen är en del av espressomaskinen, vare sig den är inbyggd eller fristående. Den måste noggrant ställas in för att passa just din espressomaskin. Om du har en god kvalitet på bönorna och rätt malningsgrad har alla möjligheter att lyckas med en espresso eller cappuccino, så att kaffet blir en hel upplevelse.

Alltför finmalet kaffe gör att kaffet rinner för långsamt. Creman blir mörk med vita fläckar och som ett resultat av det kan kaffet smaka bittert.

Alltför grovmalet kaffe gör att kaffet rinner alltför snabbt. Ingen eller för tunn crema bildas och kaffet får en urvattnad smak. I Italien får man tipset att göra ”sockertestet” för att testa om man har fått till en perfekt crema. Det innebär att man häller på lite socker som, om creman är tillräckligt kraftig, så ”bär” den sockret i några sekunder innan det sjunker till botten.

Perfekt malet kaffe då? Det är när kaffet rinner lagom fort vilket innebär ca 20 sekunder. Creman ska vara tät, fast, krämig och lite mjölig i konsistensen och utan för stora luftbubblor. En bra crema är hasselnötsfärgad och kan vara lätt marmorerad.

 

Lycka till!

1 kommentar

ebom Mer än 5 år sedan
Synd att den keramiska kvarnen rostar sönder på ett år
Produkter